Jungfrauenchor

Een aparte vermelding, uit 25 jaar Laatbleujers-geschiedenis, verdient “Das Jungfrauenchor”.

Het idee kwam van Mark Monnens; Een meezingnummer, met een “voorzegger”, op de melodie van Aan het strand stil en verlaten. En dus bogen Peter Ruijten en Peter Steskens zich over de melodie. Heel summier, amper tweestemmig, werd het nummer uitgeschreven. De baspartij werd niets eens op papier gezet, “dat wist bassist Luc zelf wel”, en de rol van voorzegger was natuurlijk Wim Monnens op het lijf geschreven. Vanwege de naderende jaarlijkse concertreis naar Bad Honningen werd de tekst samengesteld uit titels van Duitse Schlagers en Evergreens, rechtstreeks afgekeken uit de computer met MP3’s.CD opname BM 2007

Nauwelijks twee weken later stond al een CD-opname gepland vanwege de carnavals-schlager voor C.V. de Aester. En dus werd het Jungfrauenchor snel even ingespeeld en gezongen, zodat het nog mee kon op de nieuw uit te brengen CD.

Eenmaal in Bad Honningen werd de CD afgegeven bij de plaatselijke DJ. Met zichtbare tegenzin, en na lang aanhouden zoals alleen Peter Ruijten dat kan, draaide hij het nummer. Iets onvoorspelbaars gebeurde: het nummer sloeg onmiddellijk aan en werkelijk iedereen stond mee te zingen en te “schunkele”. De CD hebben we nooit meer terug gezien en het nummer werd de hit van Bad Honningen.

D:DCIM100DICAMDSCI2426.JPGEnkele maanden later lag voor Peter Steskens een terug-bel-notitie klaar; of hij Universal Musik Duitsland wilde bellen! In eerste instantie werd meteen gedacht aan een goedbedoelde grap. Maar het genoteerde telefoonnummer was daadwerkelijk een Duits nummer (0049…) en dus werd  sceptisch de telefoon gepakt en gebeld. Het bleek zeker geen grap te zijn: Universal was getipt door iemand die een nummer had gehoord afkomstig van een “Hollandische Spasskapelle” waarop iedereen meezong.

Froh Alltag (3)Na een groot aantal telefoontjes, mailtjes en contract-besprekingen (!) stonden De Laatbleujers opnieuw in de studio, nu in Ludingshausen. Terwijl RTL+ een reportage maakte, werd Das Jungfrauenchor opnieuw ingespeeld en gezongen. De nieuwe voorzegger was niemand minder dan Olaf Henning, die net in Duitsland een gigantische hit had gehad het Komm’ holl das Lasso raus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat hierna allemaal volgde is haast niet te beschrijven. Optredens op het Oktoberfest van Koln, TV-opnames op het Canstatter Volksfest in Stuttgart, radio-interviews bij o.a. L1, optreden in De Zoepkoel in Venlo, enz.

Wat “Das Jungfrauenchor” heeft betekend voor zowel De Laatbleujers, als ook voor Olaf Henning, is misschien nog het beste geïllustreerd met het gezamenlijk optreden op het Jubileumfeest van De Laatbleujers in 2011, waar Olaf Henning kosteloos act-de-présence gaf.Olaf H jubileumfeest